p-pillertillkatt

P-piller till katt - frågor & svar

Om du funderar på att börja behandla din katt med p-piller finns det säkert många frågor som dyker upp i ditt huvud. Var ska man börja? Och hur länge får man behandla katten med p-piller? Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om denna behandlingsmetod.

När börjar en katt löpa?

En honkatt börjar vanligtvis löpa på våren när dagarna blir ljusare och längre. Första gången en honkatt löper är den vanligtvis 6 månader gammal även om det kan variera mellan olika katter. Som tidigast kan en katt löpa från 4 månaders ålder.

Hur länge löper katter?

Katter brukar vanligtvis löpa i perioder om ca 7-9 dagar. En löpcykel hos katter delas in i förlöp (en dag), höglöp (6-9 dagar) och mellanlöp (1-2 veckor). Därefter följer en ny löpcykel tills katten blivit parad, kastrerad/behandlad med p-piller eller när det börjar bli mörkare på hösten. Vissa katter slutar löpa på sommaren när det är som varmast, men de flesta fortsätter löpa som vanligt med hög risk för dräktighet.

P-piller till katt, hur funkar det?

P-piller till katt innehåller ett progesteronliknande ämne som förhindrar löp och dräktighet hos könsmogna katter. Du kan köpa p-piller i tablettform eller som injektionsspruta. Dessa preparat är receptbelagda och skrivs ut via veterinärkliniker. P-piller i tablettform ges till en katt en gång i veckan. Den motsvarande injektionen ska ges en gång var femte månad.

När ska man börja med p-piller till katt?

Du ska börja ge din katt p-piller så fort den börjar löpa för första gången. Det finns katter som påbörjar löpning redan vid 4-månaders ålder medan det för de flesta dröjer fram till att de blir 5-6 månader gamla. Utgå därför från din egen katt och dennes könsmognad.

Kan man ge p-piller till katt som diar?

Det kan man absolut göra. Börja med p-piller när du märker en viss skillnad i kattens beteende. Den kan verka disträ eller extra kelig, börja jama eller tvärtom vara väldigt aggressiv. P-piller har ingen påverkan på mjölken och är helt ofarligt för kattungar.

Hur ger man en katt p-piller?

Att ge katten p-piller i tablettform kan verka klurigt. Men har man gjort det första gången blir det lättare nästa gång. Testa gärna att lägga tabletten i något som är gott för katten. Det kan vara leverpastej, skinka eller en liten kycklingbit. Vissa katter kan dock äta upp maten och lämna medicinen orörd. Kontrollera därför alltid om katten fått i sig allt innehåll.

Vad kostar p-piller till katt?

Det beror på vilka p-piller du väljer. De flesta säljs i förpackning med 60 tabletter till ett cirkapris på 200 kr.

Var köper man p-piller till katt?

P-piller till katt skrivs ut hos veterinären och är alltså en receptbelagd medicin. I dagsläget är p-pillren restnoterade i hela landet men det finns ett annat alternativ som i vissa fall skrivs ut via veterinärkliniker. Det andra alternativet är p-piller som är avsedda för människobruk. För att skriva ut denna typ av preventivmedel måste särskilda villkor vara uppfyllda innan man kan hämta ut sitt recept. Rådfråga alltid med veterinären vad som gäller för just din katt.

Biverkningar av p-piller till katt

Det finns många veterinärer som avråder kattbehandling med p-piller. Det finns en påvisad risk för både livmoderinflammation och juvertumörer hos katter som behandlats med p-piller under en längre tid. Dessutom kan katten kräkas upp medicinen och har då inte lika starkt skydd mot dräktighet. Läs mer om biverkningar av p-piller till katt. 

Vilka alternativ finns för p-piller till katt?

Kastrering är det bästa alternativet för en könsmogen katt som påbörjat sin första löpcykel. Detta är en väldigt effektiv lösning för att förhindra dräktighet samtidigt som den skonar katten mot sådant som livmoderinflammation och juvertumörer. Läs mer om kastrering av honkatt.

P-piller till utekatt

Genom att använda p-piller till din utekatt kan du säkerställa att du inte får oönskade kattunger utan att sterilisera katten. Funderar du på om din innekatt ska bli en utekatt? Läs vår guide om hur du ska ta hand om din utekatt på bästa sättet.