p-pillertillkatt

Kastrering av honkatt – ett alternativ för p-piller

Att kastrera en honkatt anses av de flesta veterinärer som den bästa lösningen för en könsmogen katt. Denna typ av ingrepp utförs på alla veterinärkliniker och sker under narkos. Efter kastrering kan katten inte längre bli dräktig och får inga jobbiga löpcyklar som påverkar hela dess omgivning. Du får en lugn katt som får möjligheten att bibehålla sin hälsa genom hela livet.

Varför kastrera en honkatt

Det finns en stor risk för en könsmogen honkatt att bli dräktig om hon vistas utomhus. Detta medför olika komplikationer för dig som ägare – en stor kull med kattungar är kanske väldigt opassande i din situation. Men även om du har en innekatt kan det vara väldigt tufft att leva med katten under dennes löpperiod. Under löpet kan katten bli aggressiv, jama högt under större delen av dagen, klösa på möbler och kissmarkera på olika ställen i huset.

En okastrerad honkatt kan även drabbas av juvertumörer och livmoderinfektioner. Det finns en större risk för dessa problem vid användning av p-piller till katter, varpå många veterinärer rekommenderar kastrering som det enda alternativet för en könsmogen katt.

När kastrera en honkatt

Som tidigast kan man kastrera en honkatt vid ca 4 månaders ålder. Däremot väntar många kattägare tills katten fyllt 5-6 månader innan man låter kastrera katten på en veterinärklinik. Om man inte känner till åldern på sin katt kan man utgå från dess vikt – 2 kg är den minimala vikten för kastrering.

När kastrera en honkatt efter att den fått en kull?

En honkatt som precis fått ungar kan bli dräktig på nytt strax efter förlossningen. Det kan därför vara smart att ge katten p-piller under tiden som hon diar ungarna. Att kastrera en diande katt är ingen bra lösning eftersom kastrering kan innebära en siande mjölkproduktion. Vänta därför tills kattungarna äter egen mat och inte längre är i behov av sin kattmamma.

Kan man kastrera en honkatt när hon löper?

Det finns en större risk för blödning under kattens löpperiod. Därför rekommenderar de flesta veterinärer att man väntar med kastrering tills katten är klar med löpet. Det går även att ge katten p-piller för att avbryta löpcykeln innan operationen.

Hur går kastrering av honkatt till?

Kastrering av honkatt är en väldigt vanlig operation som utförs på de flesta veterinärkliniker runtom i landet. Inför operationen ska katten hålla fasta från midnatt kvällen innan operationen fram till själva ingreppet. Hos veterinären blir katten undersökt och får smärtstillande och lugnande medel i injektionsform. 

  1. Efter en viss tid när katten fått lugnande och smärtstillande medel blir det dags för nedsövning. Veterinären anpassar narkosen efter katten och dess förutsättningar.

  2. Snittområdet rengörs med steriltvätt och katten förbereds för själva ingreppet.

  3. Veterinären gör ett snitt i buken eller på sidan. Därefter avlägsnas äggstockar och livmoder. Snittet sys ihop.

  4. När operationen är genomförd blir katten förflyttad till sin bur där den så småningom vaknar upp under uppsikt av veterinären. När katten är klarvaken och man har kontrollerat operationssåret kan det bli dags för hemgång.

Eftervård efter kastrering av honkatt

  • När katten kommit hem efter operationen har hon ett färskt operationssår som tar lite tid att läka. För att inte katten ska slicka på såret behöver den bära en speciell krage/tratt som sitter runt kattens hals. Kontrollera så att såret läker som det ska. Inga svullnader, blödning eller vätskefyllda blåsor får förekomma på såret.
  • En katt som precis blivit kastrerad kan verka lite skygg och hängig. Låt den vara ifred och ställ gärna fram lite mat och vatten när den vaknar upp. Maten ska vara småportionerad den första tiden efter ingreppet.
  • En nyopererad katt ska inte behöva lida av smärta. Du får med dig hem mer smärtstillande och antiinflammatorisk medicin för eftervård. Ge det till katten enligt veterinärens föreskrifter.

Hur länge ska katten ha en tratt efter kastrering?

En tratt/krage ska sitta på under tiden som operationssåret är färskt. Detta brukar variera mellan olika katter men oftast runt 10 dagar efter ingreppet. Det är viktigt att katten inte slickar på såret. Ha därför uppsikt över ditt husdjur och kontrollera så att operationsområdet läkt ordentligt innan du tar bort kragen.

Kastrering av honkatt – komplikationer

En honkatt som blivit kastrerad kan drabbas av komplikationer i samband med dålig sårläkning. Om katten börjar slicka på såret finns det risk att stygnen går upp och man behöver lägga nya styng på det opererade området. Dessutom finns det alltid risk för inflammation om såret blivit infekterat. Då behöver du uppsöka veterinären och låta den titta på katten. Eventuellt kommer det behövas någon form av behandling för att dämpa inflammationen.

Kan kastrering av honkatt misslyckas?

Det är väldigt ovanligt att en kastrering av honkatt blir misslyckad. Ändå finns det kattägare som upplever att deras husdjur beter sig på samma sätt under sin vanliga löpcykel. Det man ska veta är att det finns en viss risk för att lite av äggstocksvävnad blivit kvar i buken. Detta ger påverkan på hormonnivåer hos den kastrerade katten.

Om du upplever ett avvikande beteende hos din honkatt ska du ta kontakt med veterinärkliniken som utförde kastreringen. Man kan ta blodprover som mäter hormonnivåer i kattens kropp. Om dessa är höga kan det bli aktuellt med en ny operation.

Nackdelar med kastrering

Som med allt annat finns det alltid både för-och nackdelar med olika behandlingsmetoder. Med en förändring i hormonella nivåer minskar även kattens ämnesomsättning och aktivitetsnivå. Detta gör att katten blir lugnare och har ett lägre energibehov. Om katten fortsätter äta större mängder av mat efter kastrering kommer den så småningom bli överviktig med risk att drabbas av kattdiabetes. Övervikt leder dessutom till urinproblem och ledsjukdomar hos kastrerade honkatter.
För att förebygga övervikten hos din katt är det viktigt att du köper ett speciellt foder för kastrerade katter. Förutom att denna typ av foder innehåller en lägre mängd energi, så hjälper den även till att upprätthålla friska urinvägar hos katter som genomgått kastrering. Välj ett foder som är rikt på protein och aminosyror men som har ett lägre innehåll av mineraler.

Ett exempel är märket Carnilove som är specialanpassad för vuxna steriliserade katter. Maten är skonsam mot njurar och urinvägar och innehåller antiinflammatoriska frukter och örter. 

Vad kostar det att kastrera en honkatt?

Kostnad för kastrering av honkatt ligger kring 1 300 kronor beroende på vilken klinik man väljer för ingreppet. Dessutom tillkommer det oftast kostnad för eventuella blodprover, bandage och krage.