p-pillertillkatt

Katt p-piller – biverkningar

Precis som med all annan typ av medicinering kan det finnas en del biverkningar av p-piller till katt. Denna behandlingsmetod bör ses som en tillfällig lösning på löpet och dräktigheten hos en katt. De flesta veterinärer rekommenderar kastrering som den bästa behandlingsmetoden för ett livslångt resultat.

1. Livmoderinflammation hos katt

Livmoderinflammation, även kallad för pyometra, orsakas av bakterier som kommit in i livmoderslemhinnan. Det konstgjorda hormonet progesteron som finns i p-pillren ökar risken för pyometra hos könsmogna katter. Symptomen är att katten blir hängig, får svårare att äta och drabbas av rikliga illaluktande flytningar. Behandlingen av livmoderinflammation innebär en större operation där både äggstockar och livmoder avlägsnas.

2. Juvertumör hos katt

En annan biverkning av p-piller till katt är elakartade juvertumörer. Dessa uppstår vid 8-10 års ålder hos många okastrerade katter även om de inte blivit behandlade av p-piller. I början kan det likna små knölar som uppstår i juvret. Katten slickar sig mycket i det drabbade området som blir sårigt och ömt. Hos veterinären får katten undersökas med röntgen där man kontrollerar så att tumörerna inte spridit sig till andra organ. Oftast brukar hela juverraden avlägsnas så snart som möjligt för att förhindra tumörspridning till andra kroppsdelar.

3. Kattdiabetes

En vanlig biverkning av p-piller till katt är kattdiabetes. P-piller har en negativ påverkan på insulinproduktionen, så katter som bär på anlag för diabetes har en större risk för att utveckla denna sjukdom. Vanliga symptom på kattdiabetes är ökad törst och urinering, extrem hunger och viktminskning. Dessutom kan många katter drabbas av urinvägsinfektion eftersom deras urin innehåller mer socker än vanligt.

För att behandla denna sjukdom behövs det lite tid och tålamod. Veterinären kan ordinera en diet som är specialanpassad efter kattens behov samt ge insulinspruta för att stabilisera kattens blodglukosnivåer.

Andra biverkningar av p-piller till katt

Det finns även andra biverkningar orsakade av p-piller som kan vara lite mer diffusa. Exempel på dessa är:

  • Förändring i temperamentet – vissa katter blir extra keliga och vänliga medan andra blir tvärtom sura och aggressiva.

     

  • Ökad aptit – många katter som får p-piller blir väldigt hungriga och börjar äta större matportioner.

     

  • Viktökning – p-piller gör att katten blir lugnare och rör sig därför allt mindre samtidigt som den får en ökad aptit. Tillsammans bidrar detta till viktökning som på sikt har en risk att utvecklas till kattdiabetes.

Hur slipper man biverkningar av katt p-piller?

Det viktigaste är att se p-piller som en tillfällig behandlingsmetod i stället för en långvarig problemlösning. Allvarliga biverkningar och sjukdomar uppstår i de flesta fall efter en lägre tids användande av p-piller. Därför kan det vara smart att överväga en snar kastrering av en honkatt som haft sin första löpcykel.

När det kommer till viktökning hos katter som behandlas med p-piller behöver du se över kattens matvanor. Vilket foder ger du till katten? En bra kost är ytterst viktig för kattens välmående. Här behövs en blandning av animaliska proteiner, hälsosamma vitaminer och mineraler. Se över fodrets innehåll och välj gärna ett energi- och fettsnålt kattfoder. 

Iams for Vitality Cat Light in Fat/Sterilised

Detta kattfoder passar katter som är mindre aktiva och som har lättare att gå upp i vikt. Fodret innehåller alla viktiga näringsämnen och en hög mängd köttbaserade proteiner. Dessutom får katten i sig prebiotiska fibrer och omega 3-fettsyror. Detta kattfoder innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatta färgämnen.

Bästa pris hittar du här: