Precis som med all annan typ av medicinering kan det finnas en del biverkningar av p-piller till katt. Denna behandlingsmetod bör ses som en tillfällig lösning på löpet och dräktigheten hos en katt. De flesta veterinärer rekommenderar kastrering som den bästa behandlingsmetoden för ett livslångt resultat.
En annan biverkning av p-piller till katt är elakartade juvertumörer. Dessa uppstår vid 8-10 års ålder hos många okastrerade katter även om de inte blivit behandlade av p-piller. I början kan det likna små knölar som uppstår i juvret. Katten slickar sig mycket i det drabbade området som blir sårigt och ömt. Hos veterinären får katten undersökas med röntgen där man kontrollerar så att tumörerna inte spridit sig till andra organ. Oftast brukar hela juverraden avlägsnas så snart som möjligt för att förhindra tumörspridning till andra kroppsdelar.
För att behandla denna sjukdom behövs det lite tid och tålamod. Veterinären kan ordinera en diet som är specialanpassad efter kattens behov samt ge insulinspruta för att stabilisera kattens blodglukosnivåer.
Det finns även andra biverkningar orsakade av p-piller som kan vara lite mer diffusa. Exempel på dessa är:
Det viktigaste är att se p-piller som en tillfällig behandlingsmetod i stället för en långvarig problemlösning. Allvarliga biverkningar och sjukdomar uppstår i de flesta fall efter en lägre tids användande av p-piller. Därför kan det vara smart att överväga en snar kastrering av en honkatt som haft sin första löpcykel.
När det kommer till viktökning hos katter som behandlas med p-piller behöver du se över kattens matvanor. Vilket foder ger du till katten? En bra kost är ytterst viktig för kattens välmående. Här behövs en blandning av animaliska proteiner, hälsosamma vitaminer och mineraler. Se över fodrets innehåll och välj gärna ett energi- och fettsnålt kattfoder.